Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Beidzot kārtīga vasara!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 7 - 2010

Beidzot kārtīga vasara!

Pieaugušajiem, vēl jo vairāk bērniem atklātā saulē nav ieteicams uzturēties no 11—16 dienā. Cik ilgi katrs drīkst pavadīt saulē, tas ir individuāli: jo gaišāka āda, jo šis laiks ir mazāks. Šogad saule tiešām ir stipra. Noteikti jālieto saules aizsargkrēmi, turklāt tie atkārtoti jāuzklāj ik pēc divām trim stundām. Ieteicamas galvassegas ar platām malām vai nagu, kas aizēno arī seju. Tai jābūt no gaiša, dabiska materiāla, lai nekarsē galvu. Jāvalkā arī plānu, gaišu un dabiska materiāla apģērbu. Nevajag izvēlēties drēbes, kas aizsedz kakla un dekoltē zonu, kakls ir vieta, caur kuru pastiprināti zaudē siltumu. Jo vairāk to nosegsi, jo karstāk jutīsies. Izvēlies vaļējas, ērtas kurpes, lai kājas elpotu un asinsrite nebūtu apgrūtināta.

Dzert daudz ūdens, vēsu zāļu tēju, negāzētu minerālūdeni. Dzērieniem var pievienot ledus gabaliņus. Šķidrums ir galvenais līdzeklis pret pārkaršanu. Neaizrauties ar kafiju un melno tēju, jo tās pastiprināti izvada no organisma šķidrumu.

Ja kļūst ļoti karsti: jāliek vēsas mitras kompreses uz vietām, kur lielie asinsvadi pienāk vistuvāk ādai — uz kakla, padusēm, cirkšņu rajonā. Tā atdzisīsi visātrāk.

Nopērc parasto ventilatoru, tas labi atvēsinās gaisu istabās.

Dienā laiku pa laikam noskalojies vēsā dušā.

Atceries! Saulē pārkarsis cilvēks nedrīkst iet peldēties.