Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Britu izdevniecība izdod audiogrāmatas vinila platēs

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 7 - 2010

Britu izdevniecība izdod audiogrāmatas vinila platēs
www.leta.lv

Britu kompānija Underwood, kas nosaukta par godu Franca Vāgnera 1896. g. izgudrotajai rakstāmmašīnai, divreiz gadā izdos audiogrāmatas vinila platēs, vēsta britu laikraksts The Daily Telegraph.

Audiogrāmatas tiks izdotas ierobežotā daudzumā — 1000 eksemplāros — maijā un novembrī. Vilina platēs būs ierakstīti rakstnieku lasīti stāsti. «Atklāti sakot, tas ir eksperiments,» paskaidroja kompānijas dibinātājs un mākslas zinātnieks Neitans Dans.

«Kad es augu, bija tādas ierakstu kompānijas kā Argos un Caedmon, kas izdeva ierakstus, kur runāja rakstnieki,» atsauca atmiņā Dans. «Kad Džeimss Džoiss skaļi lasīja (fragmentus) no «Finegana modināšanas», man tas bija kā regejs. Es nesapratu pusi no tā, ko viņš teica, taču tā (ieraksta) liriskā un melodiskā kvalitāte bija absolūti jēgpilna.»

Taču, kā norādīja Dans, pēc viņa domām, klausīšanās pieredzes intimitāti grauj nevis MP3 ierakstu skaņas kvalitāte, bet gan uzsvars uz ierakstu mobilitāti un aprites vienkāršumu. «MP3 piemīt svešāds digitāls spožums. Tas ir racionalizēts, korporatīvs, kā galvenā dzelzceļa stacija. Stāsta klausīšanās uz vinila plates ir absolūts pretstats tam. Tā iedarbojas uz vairākām maņām. Tā palielina saistības.»

Pirmajā platē izdots Klēras Vigfolas stāsts Along Birdcage Walk un Tobija Lita darbs Th e Hare.