Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pieci veselīgi produkti, kuri var jums kaitēt

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 7 - 2010

Nodaļa — Gardēžiem


Pieci veselīgi produkti, kuri var jums kaitēt
www.apollo.lv

Par superproduktiem, kurus iesaka dietologi, raksta arvien biežāk, bet viss nav tik vienkārši.

Piedāvājam piecus produktus, par kuriem saka «super», bet ārsti pamana ko citu.

Greipfrūti. Šo augli iecienījuši vājētāji, jo tas satur naringenīnu, kas pazemina cukura līmeni asinīs un palīdz sadedzināt taukus. Greipfrūtus izmanto daudzu diētu pamatā. Aptiekās nopērkami dažādi greipfrūtu preparāti. Šajā auglī ir arī daudz C vitamīna.

Šis brīnumauglis bez visām savām izcilajām īpašībām var palielināt sievišķā hormona estrogēna daudzumu organismā. ASV izdarītajā pētījumā secināts, ka 40 gadīga sievietei, kura ik dienu apēd kaut ceturto daļu greipfrūta, par 30% palielinās risks saslimt ar krūts vēzi. Pirms sākt šo brīnumaugli lietot regulāri, konsultējieties ar savu ārstu.

Kurkuma. Šīs garšvielas aktīvais komponents šķeļ taukus, pazemina cukura līmeni asinīs un palīdz aknu darbībai. Kurkuma paaugstina dabīgās organisma aizsargspējas pret vēzi un Alcheimera slimību. Galvenais — nepārforsēt! Ne vairāk kā 1 tējkaroti nedēļā. Ja lietosiet vairāk, varat tikt pie kuņģa čūlas. Kurkuma šķidrina asinis, tāpēc to pārmērīgi ēdot, jāuzmanās ar savainojumiem vai operācijām.

Soja. Burvju pupiņas palīdz austrumu sievietēm saglabāt staltu augumu un jaunību. Daudzi ar soju pilnībā aizstāj dzīvnieku valsts pārtiku, pasargājot no paaugstināta holesterīna, aterosklerozes un insulta. Soja satur 7 dzīvībai svarīgas aminoskābes, kas palīdz organismam atjaunot bojātās šūnas.

Neiztikt bez darvas karotes — daži sojas komponenti var aizkavēt olbaltumvielu un minerālu uzsūkšanos organismā. Sojas produktu sastāvā ir vielas, kuras «imitē» estrogēnu un nav zināms, kā tas beigās var ietekmēt vīriešu reproduktivitāti, daži pētījumi liecina, ka sojas ēdāju spermas kvalitāte ir slikta. Soja ir lieliska, tikai nepārspīlējiet!

Čili. Mazina sāpes, paātrina asinsriti, pasargā no vēža, dietologi iesaka tiem, kuri vēlas novājēt. Britu pētījums liecina, ka ceturtā daļa tējkarotes čili dienā, un 2 kg svara mēnesī kā nebijuši.

Diemžēl cits pētījums saka, ka cilvēki, kuri apēd vienu čili dienā, par 15% vairāk kā čili neēdēji riskē saslimt ar vēzi. Dietologi saka — ne vairāk kā 3 piparus nedēļā, protams, kopā ar pārtiku.

Trekna zivs. Lasis, skumbrija un citas treknas zivis satur omega 3 taukskābes, tās stiprina sirds asinsvadus un nervu sistēmu. Zivs satur D vitamīnu un fosforu. Nav brīnums, ka pēdējā laikā zivi uzskata par visu kaišu ārstu. Diemžēl trekna zivs nepasargā no pasaules attīstīto valstu kaites — diabēta. Kā noskaidrojuši Kalifornijas universitātes pētnieki — pesticīdi, kuri ir ūdenī, nokļūst zivs taukos. Šīs vielas, nokļūstot cilvēka ķermenī, kavē insulīna izstrādi, tātad provocē diabētu. Divreiz pa 140 g treknas zivs nedēļā būs tieši īstā deva veselīgam organismam, saka dietologi, mums ziņo www.povarenok.ru