Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Apstiprinātas izmaiņas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtībā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 8 - 2010

Apstiprinātas izmaiņas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtībā
www.lm.gov.lv

Lai saskaņotu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kartību ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma normām, valdība apstiprināja izmaiņas attiecīgajos noteikumos.

Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kartība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta paredz nodrošināt ari vienveidīgu pieeju, maksājot par sniegtajiem sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem.

Atbilstoši grozījumiem paredzēts, ka par ilgstošo sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu klientiem būs jāmaksā ne tikai no tiem ienākumiem, ko veido pensijas, piemaksas pie pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts, bet arī no citiem ienākumiem, piem., citu valstu pensijām, izdienas pensijām, ja tādas ir piešķirtas, u. c. avotiem.

Šādas izmaiņas bija nepieciešamas, jo sociālo pakalpojumu saņēmēji nelabprāt informē par citiem ienākumiem, t. sk., citu valstu vai izdienas pensiju saņemšanu. Tas attiecīgi palielina apgādnieka atbildību, nodrošinot samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem.

Vienlaicīgi grozījumi neparedz izmaiņas pensiju izmaksas kārtībā tajos gadījumos, kad klients saņem iepriekš minētos pakalpojumus. Izmaiņas atbilstoši likumam tikai uzsver klienta pienākumu samaksāt par pakalpojumu arī tad, ja viņš saņem citas valsts vai izdienas pensijas.

Tāpat izmaiņas nosaka pakalpojuma cenas aprēķinu kārtību tajos gadījumos, kad klients īslaicīgi atrodas ārpus institūcijas, piem., atrodas slimnīcā vai viesojas pie draugiem, un pakalpojuma sniegšana viņam nav pārtraukta. Tādejādi gadījumos, kad klientam nav jāizmaksā ēdināšanas nauda, pakalpojuma cena būs samazināta par ēdināšanas izdevumu apjomu.