Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Atklāta Helēnas Kelleres statuja Kapitolijā (ASV)

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 8 - 2010

Nodaļa — Personība

Atklāta Helēnas Kelleres statuja Kapitolijā (ASV)

2009. g. 7. oktobrī Kapitolijā (ASV parlamenta ēkā) svinīgi atklāja nedzirdīgās un neredzīgās rakstnieces, tiesību aktīvistes un lektores Helēnas Kelleres (1880—1968) statuju. ASV masu mediji ziņo, ka šī ir pirmā reize, kad Kapitolijā ar pieminekli pagodināta kāda persona ar invaliditāti.

Statuja attēlo Kelleri, kura 19 mēnešu vecumā pēc slimības zaudēja redzi un dzirdi. Tajā viņa stāv pie akas 7 gadu vecumā, turot roku zem ūdens strūklas. Tas notika 1887. g., kad skolotāja Anna Salivana mācija meitenei izprast vārda «ūdens» nozīmi. Vispirms skolotāja rakstīja to vārdu pa burtam meitenei plaukstā, pēc tam pieveda pie akas. Tajā brīdī Helēna saprata vārda «ūdens» nozīmi, ko skolotāja viņai bija mācījusi.

«Ū — D — E — N — S» — pieci vienkārši burti, kas palīdzēja Helēnu Kelleri izglābt no tumsas un klusuma pasaules. Tas ir īpašs brīdis, ko šodien mēs atzīmējam. Šī statuja šobrīd spilgti parāda un palīdz pasaulei saprast, ka visiem no mums, par spīti kādai invaliditātei, ir prāts, ko var izglītot, rokas, ko var trenēt, un dzīve, kas piepildīta ar jēgu — tā svinīgajā ceremonijā teica Alabamas gubernators. Kellere mācījās runāt un ieguva grādu Redklifa koledžā un Harvardas Universitātes sieviešu nodaļā. Viņa apceļoja pasauli, uzrakstīja 12 grāmatas, cīnijās par strādnieku un sieviešu vēlēšanu tiesībām.

Atzīmējot H. Kelleres 130. Dzimšanas dienu, žurnāls turpinājumos sāk publicēt viņas sarakstīto dzīvesstāstu.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju