Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ieskats Ziemassvētku sarīkojumos redzes invalīdu organizācijās

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 1 - 2014

Ieskats Ziemassvētku sarīkojumos redzes invalīdu organizācijās

Inita Ozoliņa
Ventspils TO

Pieci Ventspils TO biedri piedalījās Ziemassvētku tirdziņā, lai ar pašdarinātiem dekoriem, glezniņām, tapotām šallēm, pītiem groziņiem un citiem izstrādājumiem priecētu citus.

19. decembrī biedrības mājīgajās telpās ar svecīšu liesmiņām eglītē un gardu kāpostu smaržu, kas asociējas ar svētkiem, pulcējās 25 cilvēki. Šai Ziemassvētku eglītes pasākumā skanēja joki, tika lasīti un atsaukti atmiņā senie Ziemassvētku ticējumi. Pasākumu kuplināja folkloras ansamblis «Senču putekļi», tika dziedātas Ziemassvētku dziesmas.

Daugavpils TO
28. decembrī Daugavpils TO aktīvākie biedri pulcējās, lai atzīmētu Ziemassvētkus un Jaunā gada tuvošanos. Svētku dalībniekus priecēja pašu muzikanti, cilvēki ar redzes invaliditāti: Nikolajs un Valentīna Baranovi, Svetlana Komisarova, Aleksandrs Duņikovs, Vanda un Jevgēnijs Kozlovi. Sarkanā Krusta Daugavpils nodaļa piešķīra dāvanas vientuļiem un veciem cilvēkiem. Kā arī pilsētas Sociālais dienests sniedza vienreizēju palīdzību pirms svētkiem.

Jēkabpils TO
27. decembrī 34 cilvēki no dažādām vietām (Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas, Pļaviņām u. c.) pulcējās jaunajās organizācijas telpās Jēkabpilī. Tā kā šeit organizācija darbojās tikai trešo dienu, tad kopā ar Ziemassvētku vēlējumiem tika izteikti arī apsveikumi sakarā ar sālsmaizi no madoniešiem, aizkraukliešiem un citiem. Apsprieda darbošanās iespējas un ieceres, kādas pavērsies jaunajās telpās. Klātesošiem koncertu sniedza mūzikas skolas audzēkņi.

Strazdumuižas organizācija
22. decembrī Strazdumuižas klubs dāvināja ciemata iedzīvotājiem Ziemassvētku ieskaņas koncertu, kurā piedalījās senioru jauktais koris «Jolanta», vīru vokālais ansamblis «Senozols», sievu vokālais ansamblis «Rudens roze», jauniešu vokālais ansam-blis «Cielaviņa».

Balvu TO
Alūksnes organizācija jauniešu centrā «Pagalms» Pirmajos Ziemassvētkos organizēja dueta «Sandra» koncertu. Balvos 6. janvārī arī notika neliels svētku sarīkojums. VSAC «Rīga» Juglas filiāles organizācija 18. decembrī pansionāta zālē notika koncerts «Eņģeļi pār Latviju», visi pansionāta iemītnieki saņēma svētku paciņas.

Jelgavas TO
27. decembrī notika sirsnīgs svētku sarīkojums, kas sākās 12-os, bet beidzās tikai 18-os. Katrs svētku dalībnieks nāca ar savu priekšnesumu. Kāda sieviete nospēlēja viena aktiera teātri, cita lasīja savu dzeju, bet vēl cita pārsteidza ar dzejoļiem no vecmāmiņas pierakstiem 1928. gadā. Tika saņemtas nelielas dāvaniņas. Sarīkojums notika ar nelielu domes atbalstu, pīrādziņi pašiem nebija jācep, tos varēja atnākt un uzēst ciemos. Bija arī kliņģeris, kas ir neiztrūkstoša sastāvdaļa Jelgavas organizācijas svētkos. Sarīkojums izvērtās ļoti jauks!

Liepājas NB
19. decembrī biedrības zālē notika svētku sarīkojums brīvprātīgajiem un aktīvākajiem biedriem, uz kuru pulcējās vairāk kā 60 cilvēku. Bija klāts svētku galds. Klātesošos priecēja pašu sarīkotais koncerts, svētkos piedalījās arī mācītājs.

Jūrmalas TO
Jūrmalas rehabilitācijas centrs sadarbībā ar Jūrmalas TO 17. decembrī Kauguru kultūras namā organizēja skaistu Ziemassvētku sagaidīšanas sarīkojumu. Tajā piedalījās 45 cilvēki, bija pašu iestudēta luga, kurā piedalījās astoņi aktieri, kā arī koncerts, kuru sniedza dažādi brīvprātīgie. Tas notika Ivetas Vilkas izstrādātā projekta ietvaros ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu, bija klāti galdi, pašu sarūpētas dāvaniņas.

Tukuma NB
Tukuma NB, tāpat kā katru gadu, sagaidīja un pavadīja Ziemassvētkus kopīgā svētku sarīkojumā ar citām NVO. Šogad tādi pasākumi bija divi — 20. decembrī un 11. janvārī. Katru gadu kāda no organizācijām šos svētkus sarīko.

Strazdumuižas skola
Strazdumuižas internātvidusskolas Zie-massvētkos viesojās Rīgas Latviešu biedrības «Sprīdīša skola» ar sarīkojumu «Sprīdīša Ziemassvētki». Skolas bērni un Rīgas Rīnūžu vidusskolas skolēni piedalījās izzinošā nodarbībā «Ai, bagāti Ziemassvētki» ar etnogrāfi Indru Čeksteri, mākslas nodarbībā «Ziemas raksti», mūzikas un kustību nodarbībā «Kādu dziesmu dziedāsim Ziemassvētku vakarā?» ar muzikanti Anastasiju Oļenkinu, horeogrāfu Ernestu Spīču un dejotāju Anitu Feldmani. Sarīkojums notika EEZ projekta «Stāvi stipri, strādā droši» ietvaros.