Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNB aicina uz ilgtspējības tīklu jeb tamborēšanas akciju

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 1 - 2014

LNB aicina uz ilgtspējības tīklu jeb tamborēšanas akciju

Anita Zvirgzde, «Rīga 2014»

Rīgas sociālo tīklu projekts pozicionē Rīgu kā inovatīvu Baltijas jūras reģiona mākslas un zinātnes sadarbības tīkla centru un kartējot padara redzamu Rīgas saikni ar citām Latvijas pilsētām.

Ar matemātiķes un mākslinieces Dainas Taimiņas publisko lekciju 18. janvārī sākās jauno mediju RIXC organizētā «Rīga 2014» programma. Lai veidotu sociālo tīklu, tika aicināti Rīgas iedzīvotāji piedalīties kopīgā hiperbolisko plakņu tamborēšanas akcijā. Piedalīties varēja ikviens, izmantojot jau reiz lietotu baltas vai gaišas nokrāsas materiālu, piemēram, ārdītu dziju, baltus plastmasas maisiņus utt.

Arī man bija iespēja tajā piedalīties, lai saprastu — kā īsti jāveido savs cilvēku tīkls un kā ar to var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti cilvēkiem ar redzes invaliditāti.

Līdz ar to Latvijas Neredzīgo biedrība oficiāli ir iesaistījusies šajā projektā un aicina no visām Latvijas pilsētām pieteikties tamborētājas (-us), kurām (-iem) ir interese iesaistīties vairāk kā pus gada garumā šajā interesantajā projektā.

Tātad ir divi galvenie uzdevumi: (1) vēlēties pašai tamborēt un (2) iesaistīt vēl kādu šajā procesā. Nav svarīgi satamborēt maisu ar puķēm, jo to katrs spēj. Šajā projektā svarīgi, lai Jūs iesaistītu vēl kādu, piemēram, kaimiņieni, labāko draudzeni, darba kolēģi, meitu utt. Kura, savukārt, arī piesaista vēl kādu sev zināmu cilvēku.

Rezultātā šajā tamborēšanas projektā veidosies cilvēku tīkls pa visu Latviju, kuru noslēgumā apkopos un vizualizēs tīklu pētnieks Valdis Krebs (ASV).

Jauno mediju mākslinieki no Liepājas universitātes Mākslas pētījumu laboratorijas šim tīklam radīs elektronisku mūziku un digitālās vizualizācijas.

Tamborēšanas princips atbilst matemātiskai kāpināšanas formulai, t. i., katrā otrajā valdziņā tiek iztamborēti 2 valdziņi. Vai katrā trešajā valdziņā, vai katrā ceturtajā utt. Galvenais — ievērot sev izvēlēto ritmu, iztamborējot 2 valdziņus vienā valdziņā.

Tamborētā puķe lieksies vairākos viļņos. Ziedi var būt plaukstas lielumā vai lielāki. Kā, nu, jums labpatiksies. Arī materiāls var būt brīvi izvēlēts, tikai krāsai gan jābūt baltai. Tas ir Dainas Taimiņas lūgums, lai katra tamborētāja caur šo balto krāsu ietamborē savas labās domas un sapņus, godinot Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Projekts noslēgsies septembrī, kad visi tamborējumi nonāks RIXC centrā Rīgā, un Daina centīsies tos visus sašūt kopā vienā lielā 3D mākslas objektā.

Oktobrī «kim?» Laikmetīgās mākslas centrā Spīķeros tad varēsiet visi braukt baudīt šī unikālā projekta «augļus» — notiks izstāde projekta «Rīga 2014» ietvaros.

Tātad, ja esiet nolēmusi piedalīties, rakstiet pieteikumu uz Rosmes e-pastu (rosme@lnbiedriba.lv), norādot savu vārdu un pilsētu. Vēlāk projekta gaitā sazināšanās notiks tieši caur e-pastiem.

Daina Taimiņa ir latviešu matemātiķe, matemātikas vēsturniece un māksliniece, kas strādā Kornela Universitātē ASV un ir slavena ar saviem tamborētajiem hiperboliskās plaknes modeļiem.

Intervija ar Dainu par šo projektu notika š. g. 20. janvārī LR1 «Kultūras rondo». Variet to noklausīties LR1 mājaslapas arhīvā.