Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Latvijā pirmo reizi svin Starptautisko Suņu-pavadoņu dienu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 5 - 2014

Latvijā pirmo reizi svin Starptautisko Suņu-pavadoņu dienu
Anita Zvirgzde

Starptautiskā Suņu-pavadoņu diena katru gadu Eiropā tiek atzīmēta aprīļa mēneša pēdējā trešdienā. To noteikusi Starptautiskā Suņu-pavadoņu federācija. Līdz šim Latvijā šī diena nav plaši atzīmēta, tāpēc pirmo reizi to organizēja Servisa suņu biedrība Teodors, lai pievērstu Latvijas sabiedrības uzmanību šo unikālo darba suņu un neredzīgo cilvēku problemātikai Latvijā.

Svinības notika 30. aprīlī Rīgā, Strazdumuižas internātvidusskolas āra pagalmā. Lai gan visus pārsteidza aukstums un īslaicīgs lietus, jāteic, tas pat iederējās pasākuma programmā, kurā bija gan suņu-pavadoņu (5) un suņu-terapeitu (2) parāde, orientēšanās un mobilitātes spēles, gan izmēģinājumu pastaigas ar suņiem-pavadoņiem un iepazīšanās ar suņu-terapeitu darbu, iespēja tos samīļot. Svētku dalībnieki ieguva informāciju par servisa suņu iegādi, apmācībām un uzturēšanu. Bet, kad sāka līt lietus, Strazdumuižas kluba deju skolotāja ar Servisa suņu biedrības valdes priekšsēdētāju Alekseju Volkovu visus pārsteidza ar fantastisku dejas iestudējumu zem krāsaina lietussarga.

Īpašu paldies jāteic skolas bērniem, kuru radītie zīmējumi par topošo suni-pavadoni Olli jau otro mēnesi apceļo Rīgu, viesojoties gan skolās, pansionātā un jauniešu centros. Šie zīmējumi stāsta par sapņiem, vēlēšanos un nākotni. Maija beigās izstāde viesosies Rēzeknē un Alūksnē.

Tā kā Latvijā cilvēkiem ar redzes invaliditāti šos suņus valsts nespēj nodrošināt, tad sabiedrībai jānāk palīgā. Servisa suņu biedrība Teodors piesaista ilglaicīgus ziedojumus, lai nodrošinātu suņu-pavadoņu apmācības, uzturēšanu un aprūpi visam suņa mūžam, lai redzes invalīdiem par to nebūtu jāmaksā. Rietumu valstīs suns-pavadonis daļēji vai pilnīgi tiek nodrošināts no valsts līdzekļiem, bet pārsvarā sabiedriskas organizācijas organizē ziedojumu vākšanas pasākumus, lai pilnībā nodrošinātu invalīdiem suņu-pavadoņu iegādi un uzturēšanu. Latvijā ir tikai daži kinologi, kuri prot sagatavot suņus-pavadoņus darbam ar neredzīgiem cilvēkiem, un līdz šim tos varēja iegādāties tikai no privātiem līdzekļiem.

Pašreiz 3 suņus-pavadoņus Latvijā uztur no valsts līdzekļiem (šī funkcija deleģēta LNB), kurus iegādājās LNB un LM projektā. Citu suņu-pavadoņu izmaksas būs noteiktas MK noteikumos (vēl nav apstiprināti), kas paredzēs suni-pavadoni nodrošināt 1. grupas redzes invalīdiem kā sociālās rehabilitācijas pakalpojumu.

Servisa suņu biedrība Teodors apmācījusi jau 7 suņus-pavadoņus, tomēr pagaidām tikai viens suns tiek pilnībā uzturēts no biedrības līdzekļiem. 2013. gadā biedrība uzņēmās audžuģimenes pienākumus par vienu kucēnu, lai gūtu pieredzi un attīstītu audžuģimeņu kustību Latvijā.

Foto — www.teodors.org


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju