Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pieci gadi pēc reformas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 3 - 2015

Pieci gadi pēc reformas
Benedikts Tutiņš, VSAC «Rīga» LNB TO valdes priekšsēdētājs

Šā gada janvārī apritēja pieci gadi kopš īstenotās pansionātu reformas. 2010. gada janvārī tika izveidoti 5 VSAC un pansionāti pārveidoti par filiālēm. Kas ir mainījies pēc īstenotās reformas?

Ieguvumi un zaudējumi

Nezinu, ko ieguvuši vai zaudējuši citos pansionātos dzīvojošie, bet neredzīgo pansionātā dzīvojošie pēc īstenotās reformas neko nav ieguvuši, toties zaudējuši gan. Pirmkārt, neredzīgo pansionāts nepastāv kā atsevišķa, neatkarīga vienība. Zem Juglas filiāles nosaukuma nav norādes, ka šeit dzīvo redzes invalīdi. Otrkārt, pasliktinājušies redzes invalīdu dzīves apstākļi pansionātā.

LM, veicot pansionātu reformu, pamatoja, ka tādējādi tiks samazināts darbinieku skaits un mazāk būs cilvēku, kam jāmaksā alga. Šis arguments vairāk tika vērsts uz administratīvo aparātu. Izvērtējot reālo situāciju, jāteic, šim apgalvojumam nevar piekrist — minimāli ir samazināts vadošo darbinieku skaits. Agrāk pansionātu direktoriem bija vietnieki. Šobrīd filiāļu vadītājiem nav vietnieku, arī VSAC direktoriem nav vietnieku. Tāpat filiālēs nav grāmatvedības. Pēc VSAC izveidošanas pastāv centralizēta grāmatvedība. Mūsu gadījumā sanāk, ka samazinātas tikai 2 vadošo darbinieku štata vienības. Juglas filiālē darbojas tie paši sektori, kas bijušajā Neredzīgo pansionātā.

Uzskaitīšu visus sektorus: Sociālās rehabilitācijas sektors, Sociālās aprūpes sektors, Veselības sektors, Ēdināšanas sektors un Saimnieciskais sektors. Tātad kopā sanāk 5 sektori. Katram sektoram ir vadītājs. Atlaist no darba 5 cilvēkus nebūtu loģiski. Tādā gadījumā automātiski tiek likvidēti visi sektori un pansionāts beidz funkcionēt. Tāpat Juglas filiālē ir lietvedis. Līdzīga situācija droši vien ir arī citos pansionātos. Un tā, saskaitot visās filiālēs samazinātās štata vienības kopā, sanāk 12 (es nepieskaitīju pansionātu «Ezerkrasti», jo šai filiālei Rīgas domes Labklājības departaments pakalpojumus pērk no valsts). VSAC «Rīga» pavisam kopā ir 7 filiāles.

VSAC izveidošana

Lai VSAC varētu funkcionēt, darbā jāpieņem cilvēkus. Tātad jāveido struktūras. Man nav precīzas informācijas, cik VSAC «Rīga» ir nodaļas, tāpēc minētais darbinieku skaits varētu būt pieņēmums. Saskaitot kabinetus, kuros izvietota administrācija, kopā sanāk 12, ieskaitot centra direktori. Tātad darbā no jauna jāpieņem 12 cilvēkus. Lielākos kabinetos droši vien strādā 2 cilvēki. Tādā gadījumā izveidoto štata vienību skaits ir lielāks par 12. Kā redzam, nekas nav samazināts. Drīzāk otrādi. Darbinieku skaits ir palielināts, un katram jāmaksā alga.

Tātad runa par naudas ietaupīšanu ir bijusi tikai ilūzija. Nav dzirdēts, ka kāds būtu izvērtējis ieguvumus tieši naudas izteiksmē. Un tā īstenotā reforma ir izgāzusies jau pirms tās uzsākšanas.