Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNerB ieskaņotās audiogrāmatas — jaunumu saraksts (2016. gada 4. ceturksnis)

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 1 - 2017

Nodaļa - Latvijas Neredzīgo bibliotēkā

Lija Prentniece, LNerB vecākā bibliotekāre

Latviešu literatūra

Dzeja bērniem. Lasa LNerB darbinieki: skanējums 2 st. 39 min. Audiogrāmatā ielasītas vairākas latviešu dzejnieku grāmatiņas bērniem: A. Kronenberga «Tautasdziesmu vācelīte», M. Zālītes «Deviņpuiku spēks», V. Ļūdēna «Laimiņas valodiņa», A. Gobas «Irbītes bērni», P. Bārdas «Bērnu dienas» u.c. Latviešu autoru sirsnīgie dzejoļi gan aizkustina, gan liek aizdomāties. Rotaļas ar vārdiem, dzirkstošas un elegantas metaforas, negaidīti un trāpīgi jaunvārdi — katrs dzejolis ir kā ceļš, kurš vilina dziļāk un dziļāk, tālāk un tālāk, līdz attopies apžilbis un priecīgs pašā viducī dzejas radītā pasaulē.

 

Pasakas. Lasa LNerB darbinieki: Andra Jākobsone, Alda Zariņa, Sondra Kokorēviča, Ieva Velde, Liene Jēkabsone, skanējums 8 st. 2 min. Saturs: I. Klinšāne «Angoras ruksītis», A. Upīts «Jaunā dzērve», P. Brūvers «Kā lauku pele pie pilsētas peles brauca», A. Baiža «Kā nakšņo ceļavīrs», J. Poruks «Krusttēvs», A. M. Reine «Lieldienu Sise», M. Gūtmane «Minkāns», E. Birznieks-Upītis «Mūsu putni», A. Brigadere «Plūmes», J. Baltvilks «Stāsti par ceļojumiem», latviešu tautas pasaka «Zelta laiva».

 

Ārzemju literatūra

 

Bodžaljans Kriss. «Tuksneša meitenes» (ASV). Lasa Ieva Maračkovska, skanējums 14 st. Grāmata, kurā ikviens var gūt pārliecību par individuālām traģēdijām un visas tautas ciešanām, ko modernā 20. gadsimta sākumā politiskās un etniskās neiecietības dēļ viena tauta spēj nodarīt otrai. Šādus pāridarījumus tautas neaizmirst un to cirstās brūces nesadzīst gadsimtiem ilgi.

 

Fašingere Liliana. «Nešķiramie» (Vācija). Lasa Ieva Velde, skanējums 10 st. 48 min. Sava tēva bērēs tiesu mediķe Sisija pēc ilgiem laikiem sastop bijušo studiju biedru Štefanu. Vīnē viņi abi un Regīna, kura vēlāk kļuvusi par Štefana sievu, ir bijuši nešķirami draugi, līdz laulātais pāris pārcēlies uz Štīrijas dienvidiem. Štefans uzaicina Sisiju ciemos un pastāsta, ka atvaļinājuma laikā Itālijā, Pročidas salā, Regīna ir noslīkusi, taču viņas līķis palicis neatrasts. Pēc garas atmiņu nakts Štefanam un Sisijai sākas romāns. Tomēr Sisijai no prāta neiziet Regīnas pazušana, un viņa nolemj pati doties uz Pročidu.

 

Frīmena Kimberlija. «Evergrīnas ūdenskritumi» (Austrālija). Lasa Olga Vītoliņa, skanējums 16 st. 13 min. Romāna pamatā ir divi mīlestības stāsti, kurus šķir nepilni simts gadi, jo arī Lorīna sastop savu liktenīgo vīrieti, neraugoties uz to, ka ir nepieredzējusi un tikko pametusi pārlieku aizbildniecisku māti.

 

Funke Kornēlija. «Zagļu pavēlnieks» (Vācija). Lasa Zane Bičevska, skanējums 10 st. 36 min. Grāmatas darbība norisinās Venēcijā, kur aizraujošajā noslēpumiem un notikumiem bagātajā stāstā kā karuselī griežas spilgti tēli-bērni, detektīvs Viktors, senlietu pārdevējs Barbarosa, tante Estere, doktors Masimo un citi. Kādu dienu Hārtlību pāris Venēcijā uzmeklē detektīvu Viktoru Gecu, kuram lūdz atrast viņu audžudēlu Bo. Puisēna mirusī māte nemitīgi abiem ar brāli ir stāstījusi, cik pasakaina ir Venēcija — Mēness pilsēta, kur mīt lauvas ar spārniem.

 

Hargla Indreks. «Aptiekārs Melhiors un akas ielas rēgs» (Igaunija). Lasa Zane Bičevska, skanējums 10 st. 13 min. Trīs cilvēki Akas ielā redzējuši rēgu un pēc tam atrasti miruši. Kas saista šos trīs — torņa komandantu, prostitūtu un flāmu gleznotāju — ar Akas ielas namu, kurā spokojas un kurā pirms daudziem desmitiem gadu notikušas briesmīgas slepkavības? Aptiekārs Melhiors sāk pētīt šī nama vēsturi un cenšas noskaidrot, vai pagātnes rēgi var atriebties dzīvajiem.

 

Lekberga Kamilla. «Nāras sauciens» (Zviedrija). Lasa Andra Jākobsone, skanējums 15 st. 2 min. Fjelbakā uzaust jauna zvaigzne rakstniecībā — Kristians Tīdels. Viņa pārsteidzošais darbs un noslēpumainā personība jau sākotnēji ieinteresē daudzus, tomēr vislielāko uzmanību autors gūst brīdī, kad lasītāji uzzina — autors saņem draudu vēstules.

 

Makombera Debija. «Sākt šajā brīdī» (ASV). Lasa Ināra Martinsone, skanējums 12 st. 47 min.  Notikumu centrā ir juriste un darbaholiķe Libija Morgana, kura pēkšņi zaudē darbu un ir spiesta sākt dzīvi no jauna — sākt tieši šajā brīdī! Meklējot izeju no negaidītās situācijas, Libija gan neatrod to, ko bija meklējusi. Tā vietā viņa iemācās baudīt dzīvi visā dabiskumā.

 

Mortone Keita. «Aizmirstais dārzs» (Austrālija). Lasa Indra Veipa, skanējums 22 st. 44 min. Nomaldījies bērns... Pirmā pasaules kara priekšvakarā uz kuģa, kas dodas uz Austrāliju, tiek atrasta maza meitenīte. Kāda noslēpumaina sieviete, dēvēta par Rakstnieci, bija apsolījusi drīz atgriezties pie viņas, taču pazuda bez pēdām. Baiss noslēpums.

 

Nesbē Jū. «Sikspārnis» (Norvēģija). Lasa Indra Veipa, skanējums 14 st. 15 min. Šī grāmata aizsāk aizraujošo daudzsējumu vēstījumu par Hariju Holu. Harijs ierodas Sidnejā, lai palīdzētu izmeklēt jaunas norvēģietes slepkavības apstākļus. Drīz vien viņš nokļūst notikumu centrā un sastopas gan ar ielasmeitām un savedējiem, gan ar transvestītiem, klauniem un narkotiku tirgoņiem. Harijs un viņa kolēģis, aborigēns Endrū Kensingtons, nojauš, ka te darbojas sērijveida slepkava. Kāds ir psihopāta motīvs? Un kāpēc viņš nonāvē gaišmates?

 

Railija Lūsinda. «Orhideju nams» (Īrija). Lasa Ināra Martinsone, skanējums 20 st. 36 min.  Džūlija Forestere, slavena pianiste, bērnībā bieži uzkavējās Vortonpārkas muižas siltumnīcā, kur viņas vectēvs audzēja eksotiskos ziedus. Pēc daudziem gadiem, cenšoties atgūties pēc ģimenes traģēdijas, Džūlija atkal atgriežas Vortonpārkā, lai atgūtu dvēseles mieru. Tagad muižā saimnieko harizmātiskais Kits Krofords. Veicot muižas atjaunošanas darbus, Kits atrod vecu dienasgrāmatu, kurā aprakstītie notikumi liek Džūlijai doties pie savas vecmāmiņas, lai uzzinātu patiesību par mīlas stāstu, kas uz mūžiem ir mainījis Vortonpārkas iemītnieku likteni...

 

Robertsa Nora. «Dzīvot vēlreiz» (ASV). Lasa Ieva Maračkovska, skanējums 18 st. 48 min. Gudrā meitene Elizabete dzīvo smalku, gudru ļaužu un attīstītu prātu pasaulē. Sešpadsmit gadu vecumā viņas IQ pārspēj labākās cerības, un ir skaidrs, ka spoža mediķes karjera Elizabetei ir garantēta. Tomēr reiz meitene saceļas pret savu emocionāli auksto, vēsa aprēķina un pareizas dzīves kārtības apsēsto māti. Nakts izklaide diskotēkā negaidīti izvēršas bīstamā murgā, kas ar katru dienu aizved Elizabeti arvien tālāk no ierastās, apnicīgās rutīnas un skaidru prognožu pilnās dzīves. Kad Elizabetei šķiet, ka beidzot ir atstājusi senos piedzīvojumus pagātnē, senie notikumi gluži kā sliktā filmā atgriežas viņas dzīvē atkārtoti…

 

Streida Šerija. «Mežone» (ASV). Lasa Ieva Maračkovska, skanējums 16 st. 28 min.  Drosmīgs, tiešs un aizrautīgs stāstījums par patiesu avantūru. Zaudējusi māti un izšķīrusies no vīra, Šerila Streida jūtas tā, it kā viņai būtu izsists pamats zem kājām. Jaunā sieviete pieņem impulsīvāko lēmumu savā dzīvē: bez jebkādas pieredzes vai iepriekšējas gatavošanās noiet vairāk nekā pusotru tūkstoti kilometru pa Klusā okeāna piekrastes kalnu taku. Vai ceļš viņai palīdzēs atkal atrast sevi? Ar dzirkstošu humoru un apbrīnojamu atklātību Šerila «Mežonē» apraksta visu pārgājienā piedzīvoto un arī jauniegūto apjausmu, ka vairs nekad neraudzīsies uz dzīvi tā, kā līdz šim. Autobiogrāfisks darbs.

 

Valdena Laura. «Maorietes lāsts» (Vācija). Lasa Sandra Lavrinoviča, skanējums 20 st. 45 min. Aizraujošs stāsts par to, kā nonāca līdz lāstam un cik izmisīgi romāna varoņi cīnās ar viņiem lemtā likteņa triecieniem. Daudz traģēdiju, bet arī daudz kaislības un mīlestības. Grāmata uztur interesi līdz pēdējai lappusei, jo tikai tad Sofija līdz galam atklāj mātes noslēpumu.

 

Незнанский Фридрих. «Близкий свет» (Krievija). Lasa Kristina Kokina, skanējums 6 st. 54 min.  Rīgas teātra aktrise pēc sava režisora ieteikuma sāk lietot novājēšanas zāles. Bet pēc neilga laika viņai atklāj nopietnu slimību, ko izraisījušas šīs zāles, viņa mirst. Notiek izmeklēšana. Izrādās, viņa ir viltus upuris.

 

(Turpinājums nākamajā numurā)