Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

GMI un dzīvokļa pabalsts Rīgā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 3 - 2017

Armands Dīriņš

Jūsu invaliditātes pensija vai pabalsts ir tik mazs, ka grūti samaksāt īri, nepietiek naudas iztikai? Šajā rakstā atradīsiet risinājumu.

Lai pretendētu uz GMI vai dzīvokļa pabalstu, jums jābūt deklarētam  Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā vismaz 12 mēnešus. Ja dzīvojat viens, jūsu vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nedrīkst pārsniegt 355,72 eiro, ja bez jums dzīvoklī dzīvo vēl kāds, 284,57 eiro vidēji katram.

Dzīvokļa pabalsts sevī ietver īres vai apsaimniekošanas maksu, maksu par pakalpojumiem. Vērā tiek ņemti pēdējo trīs mēnešu izdevumi, ja tie, sākoties apkures sezonai, palielinās, varat prasīt pabalsta pārrēķinu. Vērā netiek ņemta maksa par internetu vai televīziju.

GMI pabalsts jeb garantētais ienākumu līmenis ir ienākumi, kādiem cilvēkam būtu jāpaliek pēc īres nomaksas. Rīgā dzīvojošam  invaliditātes pabalsta vai pensijas saņēmējam tie ir 128,06 eiro. Piemēram, ja pēc īres un komunālo maksājumu nomaksas jums paliek 100 eiro, GMI pabalsts būs 28,06 eiro.

Dzīvokļa pabalsta aprēķināšanā ņem vērā pašvaldības noteiktos īres griestus par kvadrātmetru, ja īrējat dzīvokli, kam ir ļoti augsta īres maksa, sociālais dienests segs tikai daļu no tās. Tāpat komunālo maksājumu segšanai ir noteikti patēriņa apmaksas limiti uz vienu cilvēku. Apmaksāta tiek īres maksa līdz 4,27 eiro par kvadrātmetru, ņemot vērā 32 kvadrātmetrus vienai personai, bet par katru nākamo iemītnieku vēl 18 kvadrātmetrus. Uz dzīvokļa pabalstu var pretendēt, ja pēc īres un komunālo rēķinu nomaksas jums paliek mazāk naudas nekā GMI — 128,06 eiro.

Ļoti būtiska lieta, 1. grupas redzes invalīdiem, kuri saņem asistenta pabalstu, šis pabalsts netiek uzskatīts par jūsu ienākumiem.

Lai pieteiktos pabalstiem, jums jāvēršas savas priekšpilsētas sociālajā dienestā. Līdzi jāņem pase, attiecīgie dokumenti par invaliditāti. Sociālais darbinieks izvērtēs jūsu situāciju, pieprasīs konta izrakstu par pēdējiem trīs mēnešiem, veiks apsekošanu mājās.

Informāciju par šiem un citiem pabalstiem, savas priekšpilsētas sociālā dienesta adresi un tālruņa numurus varat iegūt zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta  bezmaksas tālruni 80005055.