Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Cilvēkiem ar invaliditāti būs jauna parauga apliecības

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 6 - 2012

Cilvēkiem ar invaliditāti būs jauna parauga apliecības
www.likumi.lv

No šā gada 1. septembra cilvēkiem ar invaliditāti plānots izsniegt jaunas, uzlabota parauga apliecības. Kādas tās izskatīsies, vai paredzētas izmaiņas to izsniegšanā, LV portālam skaidro Labklājības ministrijas (LM) Vienlīdzīgu iespēju politikas nodaļas vadītāja Elīna Celmiņa.

Kāpēc jaunas apliecības nepieciešamas?
Pašreizējie Ministru kabineta 2010. g. 21. decembra noteikumi Nr. 1169 «Noteikumi par invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, tā izsniegšanas un uzskaites kārtību» paredz, ka invalīda apliecība ir uz apdrukātas papīra pamatnes laminēta kartīte. Izmantojot mūsdienu tehnoloģiskos risinājumus, šāda veida apliecības ir viegli viltojamas, tāpēc bija nepieciešams uzlabot izsniegto apliecību kvalitāti un aizsardzību pret viltošanu.

Lai pilnveidotu apliecību pretviltošanas elementus, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta «VDEĀVK infrastruktūras pilnveidošana un zinātniski tehniskās bāzes nodrošināšana darbspēju un funkcionālo traucējumu izvērtēšanai » ietvaros iegādājās apliecību izgatavošanas iekārtas ar aprīkojumu un programmatūru, tajā skaitā arī fotoaparātus.

Apliecību izsniegšanas kārtība nemainīsies

Izmaiņas paredzētas arī apliecības nosaukumā. Līdz šim tika lietots termins «invalīda apliecība», kas šobrīd neatbilst Invaliditātes likumā lietotajai terminoloģijai. Pieņemot Invaliditātes likumu, notika pāreja, un termins «invalīds», kas tiek uztverts kā aizskarošs apzīmējums, tika aizstāts ar terminu «persona ar invaliditāti». Lai termina nepilnības labotu, arī apliecībām ieviešams jauns nosaukums — «invaliditātes apliecība».

Saistībā ar to, ka šobrīd spēkā esošajos noteikumos nepieciešams izdarīt daudzus būtiskus grozījumus, LM ir izstrādājusi jaunus Ministru kabineta noteikumus par personu ar invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, tā izsniegšanas un uzskaites kārtību. Projekts patlaban vēl tiek saskaņots ar ministrijām un cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošajām organizācijām. Plānots, ka tuvākajā laikā tas tiks virzīts apstiprināšanai valdībā.

Invaliditātes apliecības izskats
Jaunā parauga apliecības paredzēts izgatavot kā polivinilhlorīda daudzslāņu laminētas kartes. Tās atbildīs ISO/IEC 7810 standartam. Apliecībā iestrādās elementus, kas apgrūtinās tās viltošanu, tai skaitā smalku līniju rakstu, teksta līniju negatīvā mikrodrukā, integrētu sejas attēla fona apdruku un ultravioletā gaismā redzamu attēlu.

Izstrādājot jaunā parauga apliecības, domāts, lai uz tām atspoguļotā informācija būtu vieglāk izlasāma arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Tāpēc apliecībai izraudzīts dzeltens un oranžs pamata tonis, kas vislabāk kontrastēs ar teksta melnajiem burtiem. Uz jaunā parauga apliecībām atspoguļotā informācija būs tulkota arī angļu valodā, lai cilvēki ar invaliditāti varētu savu statusu apliecināt arī ārvalstīs. Tādējādi, ceļojot pa Eiropas Savienības dalībvalstīm, cilvēki ar invaliditāti varēs izmantot tajās noteiktos atvieglojumus, kas tiek piemēroti arī personām, kam invaliditāte noteikta citā valstī, piem., muzejos, sabiedriskajā transportā.

Apliecību izgatavošana
Apliecību izgatavošanu tehniski nodrošinās katra VDEĀVK nodaļa, kurā cilvēkam veic invaliditātes ekspertīzi un nosaka invaliditāti. Kā jau iepriekš minēts, jauno iekārtu komplektā ir arī fotoaparāts. Tas ļaus vienkāršot apliecības saņemšanas kārtību, un cilvēkiem turpmāk nebūs jāiesniedz fotogrāfi ja. Savukārt, ja cilvēks veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties VDEĀVK, viņa pārstāvim būs jāiesniedz fotogrāfi ja, kuru pēc skenēšanas atdos atpakaļ. E. Celmiņa atgādina, ka bērniem līdz trīs gadu vecumam fotogrāfi ju apliecībā neiekļauj.

Apliecības izsniegšana
Plānots, ka jaunā parauga apliecības no septembra varēs saņemt visās VDEĀVK nodaļās.

E. Celmiņa uzsver, ka apliecību izsniegšanas kārtība netiks mainīta: pēc invaliditātes ekspertīzes veikšanas un lēmuma pieņemšanas par invaliditātes noteikšanu VDEĀVK invaliditātes apliecību izsniedz vai nosūta ierakstītā pasta sūtījumā piecu darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas. Par apliecības saņemšanu cilvēkiem nebūs jāmaksā.

Cilvēkiem, kuriem invaliditāte noteikta uz laiku, apliecības ir derīgas līdz datumam, līdz kuram viņam ir noteikta invaliditāte. Ja invaliditāte noteikta bez atkārtota ekspertīzes termiņa (uz mūžu), tad izsniegtās apliecības derīguma termiņš ir 10 gadi.

Lai persona ar invaliditāti apliecību saņemtu atkārtoti, cilvēkam vai viņa likumiskajam pārstāvim jebkurā VDEĀVK struktūrvienībā būs jāiesniedz iesniegums ar lūgumu izsniegt apliecību un pamatojums atkārtotas apliecības izsniegšanas nepieciešamībai. Iesniegumā jānorāda cilvēka vārds, uzvārds, deklarētā dzīvesvietas adrese, tālruņa numurs vai elektroniskā pasta adrese. Iesniegumu cilvēkam ir tiesības iesniegt arī elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai nosūtīt iesniegumu pa pastu.

Pāreja tikai uz jaunā parauga apliecībām plānota trīs līdz desmit gadu laikā
Invaliditātes apliecību izsniegs atkārtoti, ja tā būs nozaudēta, bojāta, iznīcināta, prettiesiski atsavināta, tajā būs mainījušies personas dati vai izskats, kā arī, ja beidzies apliecības derīguma termiņš. Par invaliditātes apliecības saņemšanu tās saņēmējam būs jāparakstās Invaliditātes apliecību izsniegšanas žurnālā.

Kā jau iepriekš minēts, jaunā parauga apliecības sāks izsniegt no 2012. g. 1. septembra. «Bet arī septembrī steigties mainīt apliecību vēl nemudinām. Cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem ir vecā parauga invalīda apliecība, ir jāpārbauda tās derīguma termiņš. Kamēr tas nav beidzies, apliecība ir derīga un tā nav steidzami jāmaina pret jaunu. Kad termiņš būs beidzies, varēs doties pēc jaunās apliecības. Ja būs nepieciešams mainīt apliecību ātrāk, cilvēks ar invaliditāti saņems vēstuli no VDEĀVK,» skaidro E. Celmiņa.

LM pārstāve norāda, ka pilnīga pāreja tikai uz jaunā parauga apliecībām plānota 3—10 gadu laikā. Cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošās nevalstiskās organizācijas jau ir informētas un atbalsta jauna parauga apliecību ieviešanu.

Atvieglojumi cilvēkiem ar invaliditāti
Lai sniegtu atbalstu personām ar invaliditāti, normatīvajos aktos ir paredzēti dažādi atvieglojumi pakalpojumu saņemšanā. Saņemot pakalpojumu, apliecība apliecina personas ar invaliditāti tiesisko stāvokli, proti, to, ka personai noteikta invaliditāte un persona ir tiesīga pakalpojumu izmantot ar normatīvajos aktos noteiktajiem atvieglojumiem. Piem., uzrādot personas ar invaliditāti apliecību, personām ar 1. vai 2. invaliditātes grupu, kā arī personai, kas pavada personu ar 1. invaliditātes grupu vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes maršrutā, reģionālajā starppilsētu un reģionālajā vietējās nozīmes maršrutā, izņemot taksometrus.

Informācijai
2011. g. 31. decembrī Latvijā bija aptuveni 150 000 cilvēku ar invaliditāti. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija gada laikā izsniedz apliecības aptuveni 67 200 cilvēkiem jeb aptuveni 5600 apliecību katru mēnesi. Invaliditātes apliecības paraugs ir apskatāms Labklājības ministrijas mājaslapā, sadaļā Tiesību aktu projekti — Invaliditātes apliecības paraugs. Informācija par atvieglojumiem personām ar invaliditāti ir lejuplādējama Labklājības ministrijas mājavslapā sadaļā Personām ar invaliditāti — Atvieglojumi personām ar invaliditāti.