Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izgudrota palīgierīce labākai mobilitātei

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 12 - 2014

Izgudrota palīgierīce labākai mobilitātei

Anita Zvirgzde, tulkojums no PCWorld.com

«Microsoft» attīsta interesantu jaunu sistēmu, kas varētu radikāli mainīt cilvēku ar redzes invaliditāti mobilitāti pilsētvidē. Jaunajam tehnoloģiju prototipam vēl nav dots nosaukums, bet tas būs saistīts ar 3D skaņu tehnoloģijām. Šīs palīgierīces darbības nodrošināšanai nepieciešami trīs komponenti: viedtālrunis, speciālas austiņas un Bluetooth bāzes stacijas ārējā vidē. Kad neredzīgs cilvēks pārvietojas pilsētā, austiņas ar klika skaņu vada viņu pareizajā virzienā, bet nenorāda, ko darīt — lēmumu pieņem cilvēks pats. Tai pašā laikā viedtālrunis dod pakāpeniskas norādes un citu informāciju par to, kas ir apkārt un kam cilvēks tuvojas, piemēram, tuvumā ir pietura, no kuras var braukt tālāk ar sekojošiem transporta līdzekļiem. Turklāt pieejami arī transporta līdzekļu atiešanas laiki. Tā kā šīs austiņas nav ievietotas ausīs, bet piespiežas tām priekšpusē, tad cilvēks var dzirdēt apkārtējās skaņas vai sarunāties ar vēl kādu.

Pasaulē ir apmēram 250 miljoni cilvēki ar redzes invaliditāti, un 65% no tiem ir bez darba dēļ savas invaliditātes. «Microsoft» ar šo savu izgudrojumu cer palīdzēt šiem cilvēkiem kļūt patstāvīgākiem, īpaši orientējoties nepazīstamā vidē. Kompānija vēlas, lai tā sniegtu informāciju arī par pilsētas kultūrvēsturiskiem apskates objektiem, sabiedriskā transporta grafikiem un kalpotu kā navigācijas ierīce.

Šī jaunā ierīce nekādā gadījumā neaizstās balto spieķi vai suņa-pavadoņa darbu. Tā radikāli uzlabos mobilitāti, samazinot laiku, lai neredzīgs cilvēks apgūtu jaunu maršrutu līdz darbam, kafejnīcai, veikalam vai citam objektam, kā arī ļaus orientēties pilnīgi svešās vietās, sniedzot papildu informāciju par objektiem.

Šī jaunā palīgierīce pilotprojekta veidā pašreiz tiek izmēģināta Apvienotajā Karalistē, un kompānija turpina darbu pie tās pilnveidošanas.