Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Cilvēkam, kurš zina, kurp iet, pasaule pati paver ceļu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 7 - 2014

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo biedrībā


«Cilvēkam, kurš zina, kurp iet, pasaule pati paver ceļu»
Sandra Smona, LNB projektu vadītāja

Jūnija mēnesis ir aizsteidzies, pat tā īsti nesācies. Tāds lietains un drūms, vienpatis. Aizsteidzies kaut kur uz vietu ar nosaukumu «Bija». Un, patiesi, te tas tikko iesākās, un, nu, jau bija. LNB Centrālās valdes ēka tikai no ārpuses izskatās rāma un klusa, kā malā pēc garas pastaigas nosēdusi cienījama kundze. Mājas iekšpusē visu jūnija mēnesi bija jaušamas patīkamas gaidas, satraukums un rosība, kā skolās pirms izlaidumiem. Un, kā gan ne, ja pie mums uz Latviju no 19. līdz 22. jūnijam Mūžizglītības programmas projekta apakšprogrammas «Grundtvig» mācību ietvaros ieradās tādu partnervalstu kā Spānija, Itālija, Čehija un Polija dalībnieki un pārstāvji.

Neilgu laiku atpakaļ žurnālā «Rosme» varējāt lasīt par mūsu, Latvijas, dalībnieku pieredzi Polijas organizētajā seminārā par neformālās izglītības un pašattīstības izglītības iespējām neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem, kas bija lieliska iespēja iepazīties un aizgūt kādu no Polijas labās prakses piemēriem.

Kā nākamais brauciens un tēmas «Neredzīgu un vājredzīgu cilvēku iekļaušana darba tirgū un sociālajā vidē» apspriešana tika noteikta Rīgā, un mēs, Centrālā valde kopā ar palīgiem no LNB Rehabilitācijas centra, pēc tīrākās sirdsapziņas centāmies noorganizēt izsmeļošas, interesantas, atraktīvas un ar labiem piemēriem bagātas šī semināra dienas. Manuprāt, tas izdevās vairāk kā labi!

Šo dienu laikā mēs paguvām ļoti daudz: dalījāmies darba grupās, lai runātu par pieredzi, labajiem piemēriem, problēmām un to iespējamajiem risinājumiem, kas saistīti ar tēmu par neredzīgu un vājredzīgu cilvēku nodarbinātību un sociālo iekļaušanos, un viesojāmies Liepājas Neredzīgo biedrībā, kur bija sagatavota ārkārtīgi interesanta un labiem piemēriem bagāta zināšanu apguves un labo piemēru pārņemšanas programma. Viesiem bija iespēja aplūkot biedrības dienas centra nodarbības — datorklasi, klūgu pīšanas nodarbības, mūzikas terapiju, zīda apgleznošanu un citas aktivitātes.

Tāpat arī mēs pabijām pie Baltijas jūras, kur mums tika nodemonstrēta vides pieejamība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām: audiobojas, īpaši pielāgoti peldēšanai ratiņkrēsli, taktilās pilsētas kartes, vadlīnijas u.c. Kā liels pārsteigums bija ekskursija pa Liepājas centru neredzīga gida pavadībā.

Rīgā viesiem bija iespēja praksē redzēt, kā strādā vienīgais Latvijā neredzīgais viesmīlis Aleksejs Poplavskis, kurš izpelnījās dalībnieku atzinību un uzslavas. Kamēr Aleksejs apkalpoja viesus, Anna Dubovika mūs priecēja ar flautas spēli, kas visiem tik ļoti patika. Par šo brīnišķīgo iespēju mēs gribējām pateikties restorāna «Blind dreams» vadītājiem Dacei un Jānim Nagliņiem, jo šāda veida pieredzi lielākā daļa no dalībniekiem vēl nebija ieguvusi. Un, nepārsteigšu Jūs, sakot, ka tas bija viens no atklāsmēm pārpilnākajiem vakariem visu viesu vidū.

Lai šo notikumu no idejas pārvērstu par realitāti, lielu paldies saku visiem tiem cilvēkiem, kuri iesaistījās un palīdzēja: Svetlana Sproģe, Māris Ceirulis, Verners Šteinbergs, Artūrs Līvmanis, Aleksejs Poplavskis, Deniss Vatjkovičs, Kitija Okate-Vatjkoviča, Natālija Aprāne, Māra Henele, Baiba Pūpola, Kaspars Biezais, Baiba Čunčiņa, Pēteris Locāns, Anna Dubovika un Gatis Grīntāls.

Paldies, jo tikai kopā mēs varam tik daudz. Darīsim sevi un pasauli mums apkārt labāku!