Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Mainīs invaliditātes noteikšanas sistēmu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 9 - 2010

Mainīs invaliditātes noteikšanas sistēmu
www.delfi.lv

Līdz 2012. g. Latvijā plānots ieviest jaunu invaliditātes noteikšanas sistēmu, papildus medicīniskiem kritērijiem lielāku uzsvaru liekot uz sociālajiem kritērijiem — personas funkcionēšanas ierobežojuma pakāpi, pārvietošanās un apmācības spējām, orientācijas un komunikācijas spējām, spējām kontrolēt savu uzvedību, kā arī personas pašaprūpes un integrācijas iespējām sabiedrībā.

Projektu ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu īstenos Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEAVK), projekta kopējās izmaksas tiek plānotas 1,6 milj. latu apmērā, no kuriem 85% lielu līdzfinansējumu nodrošina ESF.

Jauna sistēma būs vairāk orientēta tieši uz personu funkcionālo traucējumu un darbspēju izvērtēšanu, kā arī uz savlaicīgu rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu, kas mazinās invaliditātes risku vai tās smaguma pakāpi, norāda komisija.

Līdz 2012. g. decembrim projekta ietvaros paredzēts izstrādāt jauno invaliditātes noteikšanas sistēmu, kas ietvers pētījumus par citu valstu invaliditātes noteikšanas sistēmas darbību, piesaistīt starptautiski atzītus ārstus ekspertus sistēmas izstrādei Latvijā, kā arī īstenot pilotprojektu sistēmas testēšanai.

Pēc pilotprojekta īstenošanas līdz 2012. g. beigām iecerēts ieviest sistēmu pilnībā, izstrādājot rokasgrāmatas un metodikas speciālistiem darbspēju un funkcionālo ierobežojumu izvērtēšanai un rehabilitācijai.

Paredzēts arī apmācīt darbspēju un funkcionālo ierobežojumu izvērtēšanas un rehabilitācijas speciālistus.

Projekta ietvaros izstrādās un ieviesīs jaunu invaliditātes noteikšanas sistēmu, kura ļaus noteikt arī draudošu invaliditāti, kas ir ļoti būtiski savlaicīgai un intensīvai ārstēšanai un rehabilitācijai. Invaliditātes noteikšanas kritēriji tiks pārstrādāti atbilstoši Starptautiskās funkcionēšanas, nespējas un veselības klasifikācijā noteiktajiem principiem.

«Pašreizējā invaliditātes noteikšanas sistēma Latvijā balstās uz medicīnisko diagnožu principu jeb uz personas veselības stāvokļa padziļinātu izvērtēšanu, funkcionālo traucējumu noteikšanu, integrāciju sabiedrībā un pašaprūpes izvērtēšanu, bet netiek vērtētas personu individuālās vajadzības. Tādējādi nenotiek savlaicīga rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšana un palielinās invaliditātes iegūšanas risks. Šī projekta ietvaros Latvijai ir vienreizeēja iespēja sakārtot un uzlabot invaliditātes noteikšanas sistēmu, pielāgojot to starptautiskajai praksei un standartiem,» uzsver VDEAVK vadītājs Andris Zīverts.