Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Dažas pamatpatiesības par Android viedtālruņiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 2 - 2017

NODAĻA - TEHNOLOĢIJAS MUMS

Mārtiņš Zvaigzne

Tā kā pēdējā laikā skārientelefonu ar operētājsistēmu Android izplatība mūsu vidū ir strauji augusi, arvien biežāk nākas saskarties ar jautājumiem — bet vai to un to neredzīgs lietotājs var? Atbildu — kāpēc gan nē? Izmantojot kādu no abiem ekrānlasītājiem — TalkBack vai ShinePlus, ir iespējams veikt praktiski visas nepieciešamās darbības jaunākajās Android versijās un izplatītākajās lietotnēs (slavenā spēlīte Pokémon GO un tai līdzīgas grafiskas aplikācijas ir reti izņēmumi, ar kuriem nākas saskarties). Ja kāds jums saka, ka kaut ko uz Android nevar, tad visdrīzāk viņš to vienkārši nemāk. Arī šī raksta autors nav visu zinošs un nemitīgi atklāj kaut ko jaunu sava Pāris gadus kalpojušā telefona iespējās.

Viskonservatīvākā šajā ziņā ir cilvēku grupa, kuri iegādājušies viedtālruni LG Wine Smart ar fizisko ciparu un kursora vadības tastatūru, un nemaz nemēģina kaut ko darīt savā nelielajā skārienekrānā ar vadības žestiem. Teorētiski viņi zina gan, ka žests ar pirkstu pa labi pārvieto fokusu par vienu elementu uz priekšu, bet pirksts pa kreisi — vienu elementu atpakaļ, taču kā šo elementu aktivizēt bez fiziskiem taustiņiem, paliek liels noslēpums. Jēdziens dubultklikšķis jeb dubultskāriens ir gan dzirdēts, taču ne vienmēr līdz galam izprotams. Vispār šīs dubultlietas ir tas, kas lielā mērā atšķir ekrānlasītāju lietotājus no redzīgiem telefonu bakstītājiem. Piemēram, lai aktivizētu kādu skārienelementu — vadības pogu vai hipersaiti, redzīgs cilvēks uzklikšķinās uz tās vienu reizi un būs ļoti izbrīnīts, ja tā nenostrādās vai neatvērsies, jo telefonā taču darbojas mūsu ekrānlasītājs. Bet tas ir tāpēc, ka viens pieskāriens ekrānā pārvietos ekrānlasītāja fokusu uz to vietu, kur cilvēks būs pieskāries, neko neatverot. Elementa aktivizēšanai, kā jau rakstīju, mums ir nepieciešams dubultklikšķis (double tap), kuru strauji, bez pauzes starp pieskārieniem izpildām jebkurā ekrāna vietā, ja fokuss jau ir uz vajadzīgā elementa. Tātad fokusa pārvietošanai ekrānlasītāju lietotājiem ir divi veidi — vai nu ar vadības žestiem, kuri gan TalkBack, gan ShinePlus ir līdzīgi, vai nu apzināti, vai neapzināti pieskaroties kādai ekrāna daļai, kur ir šāds elements vai teksta fragments, uz kuru arī var fokusēties un sākt to lasīt. Minētais pirksta pa labi un kreisi princips attiecas arī uz jebkuru tekstu tālruņa ekrānā. Teksta nepārtrauktai lasīšanai ir savi, atšķirīgi žesti vai komandas no izvēlnēm.

Tieši tāpat redzīgi lietotāji bieži nevar mums palīdzēt kaut ko atrast garos, ritināmos sarakstos, jo ir pieraduši to darīt ar vienu pirkstu, ko mūsu programmatūra uztver kā vadības žestu uz augšu vai leju. Tā vietā ritinām, piemēram, savu kontaktu sarakstu ar diviem, nedaudz izvērstiem pirkstiem. Savukārt teksta ievades režīmā mums visērtāk nokļūt ar vadības žestiem, līdz izdzirdam rediģēšanas lodziņš un, iespējams,  tur jau esošo tekstu. Šādā gadījumā skārientastatūras izsaukšanai būs vajadzīgs daudzinātais dubultklikšķis, bet neatkarīgi no tā, kurā ekrāna daļā to veiksim, jaunākā TalkBack versija teksta kursoru nostādīs vajadzīgā ievades lauka beigās, ekrāna lejasdaļā izsaucot qwerty vai ciparu skārientastatūru.

Līdzīgi arī iestatījumu sadaļā aktivizējam un deaktivizējam nepieciešamos elementus ar dubultskārieniem, kad līdz tiem esam nonākuši ar vadības fokusu.

Un kāpēc gan mēs nevarētu veikt fotouzņēmumus vai videoierakstus ar tālruņa kameru? Tiesa, ShinePlus nelasa Samsung Galaxy kameras saskarni un pogu nosaukumus, varbūt to darot citu ražotāju tālruņos, taču TalkBack lieliski atrod gan pogu Aizslēgs, kas paredzēta attēlu veikšanai, gan Ierakstīt, ar kuru iespējojam videoieraksta izdarīšanu. Pēc noklusējuma ir aktīva aizmugurējā kamera, taču ar speciālu slēdzīti ekrāna augšējā labajā stūrī varam pārslēgties uz selfiju režīmu, ja tālrunim ir priekšējā kamera. Samsung Galaxy modeļos ir sejas noteikšanas funkcija, kas parasti sniedz informāciju, cik cilvēki jeb viņu sejas ir redzami, pirms mēģinām fokusēt telefona kameru uzņemamo objektu virzienā. Katrā ziņā cilvēkam pat ar ļoti minimālu redzes atlikumu ir visas iespējas veikt fotouzņēmumus un vai nu tos vēlāk parādīt draugiem un paziņām turpat caur telefona ekrānu no sadaļas Galerija, vai dalīties ar tiem sociālajos tīklos Facebook un Twitter, vai pārsūtīt caur lietotnēm WhatsApp vai Skype, vai vienkārši nosūtīt e-pastā. Tieši WhatsApp pēdējā laikā iegūst arvien lielāku popularitāti, ir kļuvusi pilnīgi bez maksas un ļauj gan sūtīt attēlus un video, gan balss ziņojumus, gan beidzamajā laikā arī sazvanīties, izmantojot interneta pieslēgumu. WhatsApp kontaktos jums nonāk visi tie cilvēki, kuri arī lieto WhatsApp un ir reģistrējušies ar to pašu numuru, kas ir jūsu telefonu sarakstā. Ja jums vēl nav šī aplikācija, tad pāris vienkāršu darbību, un jūs piesaistāt to savam tālruņa numuram, līdz ar ko parādāties daudzu savu paziņu WhatsApp kontaktos. Šajā lietotnē, līdzīgi kā arī Skype no tālruņa, ir iespējams ne tikai pievienot jau uzņemtos fotoattēlus, bet arī izdarīt uzņēmumus un videoierakstus tieši no sarunas loga aplikācijā, kas zināmā mērā ir ērtāk, jo atvieglo nosūtīšanu — tikai viens dubultklikšķis un foto, video vai balss ziņojums jau aiziet jūsu izvēlētajam kontaktam.

Es šo visu rakstu no savas pieredzes, jo dzīvoju vēl ar nelielu redzes atlikumu, kas gan neļauj atpazīt rakstītu tekstu vai cilvēku sejas uz attēliem, tāpēc neņemos apgalvot, ka viss tas ir iespējams arī pilnīgi neredzīgam cilvēkam, taču nav nekādu loģisku argumentu, lai tas tā nebūtu un to nevarētu izdarīt pilnīgi visi ekrānlasītāju lietotāji telefonos ar OS Android. Pa šo laiku sociālais tīkls Facebook ir sācis piedāvāt attēlu aprakstus vēl tikai to pievienošanas fāzē, dubulti noklikšķinot un ilgāk pieturot vienu no daudzām piedāvātajām bildītēm, lai saņemtu tās aprakstu angļu valodā, tādējādi novēršot nopietnas kļūdas iespēju, ievietojot piknika ar draugiem vietā, teiksim, kādu tīši vai netīši uzņemtu guļamistabas ainu, kas nav paredzēta visiem šī tīkla lietotājiem.